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Einfluss des Alters und des Raucherstatus auf Produktion und Zusammensetzung des Speichels

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Raum A&B

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Einfluss des Alters und des Raucherstatus auf Produktion und Zusammensetzung des Speichels

Themen

  • Speicheldrüsen / N. facialis
    • Speicheldrüse

Mitwirkende

Ahmet Enes Öztürk (Ludwigshafen), Christian Sittel (Stuttgart), Marc Burghartz (Stuttgart)

Abstract

Introduction

Aging and smoking habits lead to changes in human body. There is a controversy about the influence of the aging process and nicotinism on the production and the composition of saliva.

Material and Methods

182 subjects were checked on their saliva production (stimulated and unstimulated), composition of saliva (Na+, K+, Cl-, Ca++), pH-value in unstimulated saliva and dry mouth symptoms via a visual analogue scale. Smokers were compared with non-smokers and the group of 20-40 year-old subjects were compared with 41-60 year-old subjects concerning saliva production and the above mentioned factors.

Results

Significant differences with regard to saliva production and composition of saliva were neither detected among smokers and non-smokers nor between the different groups of age. But smokers (p=0,003) and older subjects had a significant lower pH-value (p=0,024). Smokers had a higher rate of dry mouth symptoms than non-smokers.

Conclusion

The age of subjects and smoking habits do not seem to influence the objective factors like production and composition of saliva. But saliva pH seems to be lower in smokers and older study participants. This has potential effects on oral health.

Einleitung

Der Alterungsprozess und das Rauchen führen zu Veränderungen im menschlichen Organismus. Inwieweit das Alter oder der Tabakkonsum Einfluss auf die Speichelproduktion und die Zusammensetzung des Speichels haben wird kontrovers diskutiert.

Material und Methoden

182 Probanden wurden bezüglich der Menge an stimuliertem und unstimuliertem Speichel, auf die Faktoren Speichelzusammensetzung (Na+, K+, Cl-, Ca++), pH-Wert im unstimulierten Speichel und die subjektiv empfundene Mundtrockenheit mittels einer visuellen Analogskala untersucht. Die Probanden wurden in die Gruppen "Raucher" und "Nichtraucher" bzw. in die Gruppe der "20-40-jährigen" und "41-60-jährigen" eingeteilt und im Hinblick auf Speichelmenge und die oben genannten Faktoren miteinander verglichen.

Ergebnisse

Signifikante Unterschiede in der Speichelmenge oder der Elektrolytkonzentration konnten weder nach Raucherstatus noch nach Altersgruppierung erfasst werden.

Jedoch hatten die Raucher (p=0,003) und die Gruppe der älteren Probanden einen signifikant azideren Speichel-pH (p=0,024).

Eine subjektiv empfundene Mundtrockenheit konnte bei Rauchern im Vergleich zu den Nichtrauchern festgestellt werden.

Die Autorinnen/Autoren geben an, dass kein Interessenkonflikt besteht.

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